Olifantenpaadjes: aanknopingspunten bij dementie

Olifantenpaadjes: aanknopingspunten bij dementie
12 september 2018 Henriette

Kent u iemand in uw omgeving met dementie? Bij Turkse en Marokkaanse mantelzorgers roept die vraag weinig reacties op. Maar het woord ‘vergeetachtig’ levert een reeks voorbeelden en anekdotes op.

De onbekendheid met dementie en de schaamte om erover te praten, maakt dat de gebruikelijke voorlichting niet aankomt bij deze groep ouderen en hun mantelzorgers. Preventieve en ondersteunende activiteiten bereiken hen niet. De mantelzorgers lossen het zelf op, in eigen kring. Zoeken hun eigen weggetjes, olifantenpaadjes om de formele zorg heen. En missen steun en advies die ze goed kunnen gebruiken.
Soms zijn het kleine dingen waardoor aanbod niet aansluit. Soms is de cultuurkloof pijnlijk.

Maar oplossingen hoeven niet ingewikkeld te zijn. In een inclusieve, dementievriendelijke samenleving leggen we meer verbindingen leggen tussen het bestaande aanbod, moskeeën en migrantenorganisaties en de mensen om wie het gaat. Een laagdrempelige dagbesteding kan ook bij de eigen moskee ingericht worden. Vervoer van mensen naar een activiteit kun je ook met elkaar organiseren. Thuis wonen met dementie en niet geïsoleerd raken, er bij blijven horen. De brochure Olifantenpaadjes in de zorg geeft praktijkvoorbeelden van mantelzorgers en geeft aanknopingspunten om ervoor te zorgen dat migranten met dementie en hun mantelzorgers er niet alleen voor staan.