Een koffer met technologische hulpmiddelen

Een koffer met technologische hulpmiddelen
10 oktober 2017 Henriette

De gemeente Rheden is bezig met de afronding van het pilotproject Technologie Trolley. Dat is een koffer met technologische hulpmiddelen om mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers te helpen zo veel mogelijk zelfstandig te kunnen blijven doen. Heel simpele hulpmiddelen, zoals een kalenderklok kunnen al ondersteunend zijn. Maar in de trolley zit ook een ergotherapeut. En vrijwilligers die via de methode ‘foutloos leren’ mensen helpen om de voorzieningen te leren gebruiken.
Rheden heeft ervoor gekozen om in de praktijk te leren. Al doende met de veertig deelnemers aan de pilot uitzoeken welke hulpmiddelen bijdragen aan het vergroten van zelfstandigheid. Wat werkt en onder welke omstandigheden?

Er komen in de pilot heel veel vragen en dilemma’s langs: wat hebben leveranciers te bieden en met welke gaan we in zee? Op welke wijze kunnen mensen leren omgaan met de nieuwe hulpmiddelen? Hoe gaan we het bekostigen? Is de inzet van vrijwilligers een goede keuze bij het leren omgaan met de hulpmiddelen of is de kans dan te groot dat er iets verkeerd aangeleerd wordt?

Heb jij al ervaring met de inzet van technische hulpmiddelen, ervaar je meerwaarde? Welke dilemma’s kom je tegen? Ga naar Forum Wonen en Ruimte en deel jouw kijk. Meer is er niet nodig om elkaar te helpen en verder te brengen in goed wonen en leven in Gelderland.